Copyright, ‘commercial use’ en Creative Commens (Zero)

Afbeeldingen en lettertypes vallen onder de ‘copyright’ wetgeving (in het Nederlands heet dat auteursrecht). Wanneer je afbeeldingen gebruikt in content die je publiceert die je te beschikken over de juiste licentie. Er wordt vaak verschil gemaakt tussen commercieel en niet commercieel gebruik (link naar artikel op charlotteslaw.nl).

Licenties van afbeeldingen kan je kopen van de rechthebbende of een tussenpersoon. Wanneer je een afbeelding publiceert zonder over de juiste licentie te beschikken ben je strafbaar.

“Creative Commons (CC) is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open inhoud. Het heeft als doel om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld gemakkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Creative Commons biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.” Bron: wikipedia.nl

 

Linkjes naar bronnen en handige sites:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s