Internetkunst voor aan de muur: de wederopstanding van het digitale fotolijstje | The Creators Project

Hang het scherm van Electric Objects aan de muur en je kunt er meteen exclusieve digitale kunst op downloaden.

Source: The Creators Project

Internetkunst voor aan de muur: de wederopstanding van het digitale fotolijstje

The Creators Project staat deze hele week in het teken van digitale kunst. Samen met vooraanstaande kunstenaars, curatoren, galeriehouders en verzamelaars verkennen we de kunstwereld van morgen.

Lionsong door Björk, Inez & Vinoodh en Aaron Pronger. Alle afbeeldingen met dank aan Electric Objects.

Digitale kunst klinkt leuk, maar hoe hang je het in godsnaam aan de muur? Het is een vraag waar niet alleen musea maar vooral ook particuliere verzamelaars mee zitten. Musea hebben allicht de middelen om bijvoorbeeld tijdelijk een muur van tv-schermen neer te zetten, maar thuis is dat al een stuk moeilijker. Het Amerikaanse digitalekunstplatform Electric Objects heeft daar nu een oplossing voor gevonden in de vorm van de E01, een tweedimensionaal scherm waarop je, nadat je het aan de muur hebt gehangen, direct een digitaal kunstwerk kunt downloaden.

Sinds de introductie van de eerste versie van de digitale lijst heeft het platform al voor meer dan 50.000 dollar aan digitale kunst verkocht, van kunstenaars als Ai Weiwei, Björk, Sabrina Ratté, Ghostly International, YACHT en Nicolas Sassoon. Sinds afgelopen winter hangt er bovendien permanent een display in de showroom van het New Museum in New York.

Panda to Panda, door Ai Wei Wei en Jacob Appelbaum

Eén van de kunstwerken die uit de collectie springt is WarOrPeace.net van Zach Gage. Met dit werk levert de kunstenaar commentaar op de “sensatiegerichtheid van media op geweld en terreur” – in het scherm wisselen de woorden ‘war’ en ‘peace’ elkaar af, afhankelijk van naar welke term het meest wordt gezocht volgens de dagelijkse statistieken van Google Trends.

WarOrPeace.net door Zach Gage

Het werk van Björk bestaat uit hypnotiserende videoloops uit de clip van Lionsong. De Chinese kunstenaar Ai Wei Wei en de internetactivist Jacob Appelbaum maakten samen het project Panda to Panda – een kritiek op de NSA, die volgens Levin perfect illustreert naar welke soort kunstwerken Electric Object op zoek is: werken die niet gebonden zijn aan wat de intelligentsia van de kunstwereld dicteert.

“Dit zijn twee van onze favoriete kunstenaars,” zegt Lenin. “Ze passen niet in de traditionele categorieën, en voelen zich niet beperkt door wat dan ook. Wat ons ook aan hen aanspreekt – en dat geldt voor alle andere kunstenaars met wie we samenwerken – is de waarde die ze hechten aan het bereiken van normale mensen, die ook in hun eigen woonkamer van nieuwe vormen van kunst willen kunnen genieten. Op die manier kan je boodschap een groot aantal mensen bereiken.”

Klik hier voor meer informatie over de collectie van Electric Objects.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s