Digital Art, Who Cares? De uitdaging van digitale kunstconservatie | The Creators Project

De nieuwe docu van ARTtube richt zich op de vraag hoe je digitale kunst moet bewaren, en wiens taak dat eigenlijk is.

Source: The Creators Project

Digital Art, Who Cares? De uitdaging van digitale kunstconservatie

Leander Roet — mrt. 18 2016

The Creators Project staat deze hele week in het teken van digitale kunst. Samen met vooraanstaande kunstenaars, curatoren, galeriehouders en verzamelaars verkennen we de kunstwereld van morgen.

Halverwege de jaren zeventig maakte Peter Struycken als een van de eerste kunstenaars ter wereld kunst op een computer. De computer was een groot, log apparaat ter grootte van een boekenkast, en stond op de Technische Universiteit in Delft. De kunst bestond uit speciale software die hij schreef om de computer kleuren te laten genereren, die hij met behulp van een tv-monitor visualiseerde. Het was destijds een primeur. Vandaag is er van dit digitale oerkunstwerk alleen nog een videoregistratie over: de broncode van de software is verloren gegaan.

Het voorbeeld illustreert de noodzaak tot conservatie van digitale kunst, en roept ook de vraag op wiens verantwoordelijkheid het eigenlijk is om een digitaal werk voor altijd beschikbaar te houden: moet de maker daarvoor zorgen, of is het de taak van het museum? De nieuwe documentaire Digital Art, Who Cares? van ARTtube, LIMA en SBMK, die hier op The Creators Project in premiere gaat, richt zich op die vraag. Aan de hand van de werken van Peter Struyken traceren filmmaker Maarten Tromp en onderzoekers Sandra Fauconnier en Nina van Doren de jonge geschiedenis van digitale kunst en kijken ze vooruit naar de uitdagingen van morgen.

Digital Art, Who Cares? laat zien hoe de modernste kunstvorm de we hebben ironisch genoeg ook de minst toekomstbestendige is. In een digitale wereld die voortdurend in beweging is, zijn de technologische snufjes van vandaag binnen de kortste keren de verouderde en achterhaalde besturingssystemen van gisteren, die in het slechtste geval niet eens meer werken. Zoals de voice-over in de video stelt: “Digitale kunstwerken zijn afhankelijk van een technologische omgeving die constant verandert. Apparatuur veroudert, en software ontwikkelt door. De kunstwerken veranderen, of gaan verloren.”

Ga naar de website van ARTtube voor meer informatie. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s