11 September – Bezoek Stedelijk

11 september bezoeken we het Stedelijk Museum Amsterdam, kortweg het Stedelijk.

We bezoeken daar meerdere exposities. We zullen er dus een lange tijd blijven. Neem een flesje water en een boterham mee, of voldoende geld om wat te kopen in de museumbar. Zorg voor een museumkaart (of geld voor de entree). Klik hier voor route en locatie.

Wat ga je zien?

Bad Thoughts – collectie Martijn en Jeannette Sanders

Gilbert & George, ‘Bad Thoughts’ (no.9), 1975, 4 foto’s, 120 x 100 cm. Collectie Sanders, Amsterdam

Een uniek overzicht van de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders. Met werk van David Claerbout, Gilbert & George, Anton Henning, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, e.a

De collectie Sanders is een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland en kent een enorme verscheidenheid: hij omvat vele honderden schilderijen, sculpturen, assemblages, foto’s, tekeningen, tekstwerken, films, video’s en installaties van meer dan 350 kunstenaars uit met name Europa en de Verenigde Staten.

De titel van de tentoonstelling, BAD THOUGHTS, is ontleend aan het gelijknamige werk van Gilbert & George, en verwijst met een knipoog naar het avontuur dat het opbouwen van een verzameling is, en naar de belangstelling voor de donkere kant van de menselijke psyche die in veel werken uit de collectie Sanders naar voren komt.

Lees meer over deze expo op de site van het Stedelijk! (Klik hier.)

Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas, The Painter, 1994

Vanaf september 2014 is een uniek overzicht te zien van het indrukwekkende oeuvre van Marlene Dumas. De retrospectieve tentoonstelling Marlene Dumas – The Image as Burden is de eerste grote solotentoonstelling in 20 jaar van Dumas in Nederland en brengt bijna tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen vanaf de late jaren 70 tot nu.

Thema’s: dood, liefde, verlangen
De tentoonstelling gaat dieper in op de belangrijkste thema’s en motieven die Dumas in haar artistieke loopbaan heeft ontwikkeld. Speciale aandacht wordt besteed aan de werken op papier die Dumas maakte in de eerste jaren na haar aankomst in Nederland, in de periode dat zij haar allereerste presentaties had in het Stedelijk Museum en Museum Fodor (1978-81). Thema’s als liefde, dood en verlangen, het gebruik van teksten en van beelden uit de massamedia – elementen die een prominente rol gaan spelen in haar latere schilderijen – komen al in deze vroege werken naar voren.

Over Marlene Dumas
Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) is een van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van dit moment. Met haar werk geeft zij nieuwe inhoud aan de betekenis die de schilderkunst nu, in een tijdperk gedomineerd door beeldcultuur, nog kan hebben. Haar intense, emotioneel geladen schilderijen en tekeningen gaan over existentiële onderwerpen en refereren vaak aan kunsthistorische motieven en actuele politieke thema’s.

Lees meer over deze expo op de site van het Stedelijk! (Klik hier.)

On the move

Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.Klassieke manieren om met fotografie een verhaal te vertellen zijn de reportage en het fotoboek. Tegenwoordig verkennen steeds meer fotografen nieuwe manieren om verhalen vorm te geven, mogelijk gemaakt door technische ontwikkelingen zoals apps, audiovisuele presentaties en websites. Deze tendens is ook zichtbaar in de grafische vormgeving. De rol van de grafisch ontwerper gaat nu veel verder dan het ‘achter elkaar zetten van beelden’ voor een fotoboek.

On the Move toont die ontwikkelingen in de fotografie en laat de grote verscheidenheid aan manieren zien waarop kunstenaars en fotografen werken, in dialoog met grafisch ontwerpers. De titel On the Move verwijst naar de bewegingen in de fotografie en naar de reizen die veel van de fotografen hebben afgelegd voor hun projecten.

Lees meer over deze expo op de site van het Stedelijk! (Klik hier.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s