Waar is het paardenvlees gebleven?
In één keer riep de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 50.000 ton rundvlees terug. De reden: er kon paardenvlees in zitten. Ook kon de voedselveiligheid vooralsnog niet worden gegarandeerd. De NVWA wist precies welke 130 Nederlandse bedrijven dit vlees hadden gekocht en verwerkt in hun producten. Ook de 370 Europese afnemers werden gealarmeerd via de NVWA.
Het nieuwste schandaal in Dodewaard laat dezelfde gang van zaken zien: 690 ton vlees is geblokkeerd door de NVWA. Maar de veiligheid van het vlees dat al door het bedrijf is verkocht, kan niet worden gegarandeerd. Uit voorzorg wordt al het vlees dat tussen januari 2012 en vorige week is verwerkt teruggeroepen.
Maar jij weet nog steeds van niets. Alleen de NVWA-inspecteurs kunnen thuis beslissen welke merken en producten ze niet willen eten. De consument wordt in het ongewisse gehouden.
foodwatch vindt dit een schandaal bovenop het paardenvleesschandaal. De NVWA bestaat om de volksgezondheid te beschermen. Maar wie beschermt ze nu eigenlijk? foodwatch wil dat de overheid, producenten en winkeliers onmiddellijk bekendmaken wat ze weten: waar zit het verdachte ‘rundvlees’ in?
Vind jij ook dat je als consument het recht hebt om te weten wat je eet? Stuur dan samen met foodwatch een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries.
—-
Op de site kan je dan een emailformulier invullen:
De velden met een * moeten worden ingevuld.
Voornaam*, Achternaam*, E-mailadres*, Straat, Huisnummer, Postcode, Woonplaats, Telefoon
Voeg eventueel een eigen boodschap toe aan de onderstaande e-mail. Deze wordt samen met uw gegevens naar minister Schippers, staatssecretaris Dijksma en de NVWA gestuurd.Deze e-mail, inclusief uw naam en e-mailadres, is naar minister Schippers, staatssecretaris Dijksma en de NVWA en tevens als kopie naar foodwatch gestuurd. Daarmee bestaat de mogelijkheid dat u door de betreffende ministeries wordt benaderd. Laat het ons alstublieft weten als u vermoedt dat uw privégegevens onjuist worden gebruikt. Met deze actie ondersteunt u foodwatch en wordt u relatie van foodwatch. foodwatch zal de resultaten van de (online) acties met u delen en kan u via email of telefoon vragen (opnieuw) mee te doen met een actie of (opnieuw) te doneren. U kunt per email of telefoon door foodwatch worden benaderd, ook indien uw telefoonnummer is geregistreerd in het bel-me-niet register. U kunt de gegevens die foodwatch van u heeft altijd opvragen, corrigeren of laten wissen (foodwatch privacybeleid).
E-mail aan: minister Schippers, staatssecretaris Dijksma en de NVWA,
Ontvanger: Aan minister Schippers, staatssecretaris Dijksma en de NVWA,